Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2022 18:49 - Проходът Дятлов- история като от ужасите
Автор: svetovnimisterii Категория: Други   
Прочетен: 2561 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Мистериозните събития около смъртта на 9 опитни скиори в Северен Урал се превръща в една от най-големите загадки на ХХвек. Предвождани от Игор Александрович Дятлов, групата младежи предприели зимен поход към връх Отортен (1182м.) на 27 януари 1959г.Това е последният ден, в който 23 годишният водач и приятелите му са видени живи. Броени дни по-късно, телата им са открити в крайно смущаващи обстоятелства, а властите официално обявяват като причина за смъртта: „Непреодолима неизвестна сила“. Какво точно се е случило с групата?

 

Единствените сведения, които съществуват за похода на младежите, са от техните дневници, които са отчасти възстановени. Всичко започва с пристигането им в градчето Вижай- едно от последните населени места, намиращо се в близост до върха. На 27 януари 1959г. група от 10 души започва трудния преход, но още на следващия деен един от членовете й се разболява и се връща обратно сам. Това което той не знае е, че се сбогува с тях за  последно. В края на месеца-31 януари, групата стига до подножието на целта им- връх Отортен. На специално маркирано място те пренощуват и оставят по-тежката екипировка, както и провизии, които ще са им нужни за обратния път. На следващия ден, групата започва изкачването към върха и по план трябвало да го прехвърлят и направят лагер от другата страна. Неочаквана снежна буря ги връхлита и ги отклонява от маршрута им и те се озовали в проход между Ортотен и Холатчахъл, известна още като „Планината на мъртвите“. Понастоящем този проход е известен като „Дятлов“. Когато разбрала за непредвидената ситуация, групата решила да пренощува там и да продължи, когато снеговалежът утихне. Това са последните сведения от дневниците с дата 1 февруари. Там групата намира своя край.image

По план Дятлов и приятелите му трябвало да се завърнат във Вежай на-късно до 12 февруари, но това така и не се случва. Хората там изчакват още 2-3 дни, преди да организират спасителна акция. На 20 февруари в издирването се включва армията, която изпраща хеликоптери и самолети. Пет дни по-късно в подножието на Хелотчахъл е открит лагерът им.

По описания на спасителите гледката е ужасна. Палатката на групата била разкъсана от вътрешната страна, а извън нея са открити следи от 8 души, деветият сигурно е бил носен, защото не са открити следи в снега. Особеното в случая било, че 7 от следите били от боси крака, а осмият е носел само една обувка. Всички следи водели до боровата гора на около 500 метра от палатката , след това се губят. Разследващите открили останки от отдавна  загаснал огън и първите две тела от групата. Това, което предизвикало силно чувство на страх и недоумение в спасителите, е фактът, че телата били само по бельо. Температурите през нощта спадали до -30 градуса по Целзий. Много от клоните на бора над тях били изпочупени на височина до 4 метра. Няма как да са се покатерили, тъй като първите  клони били на височина на над 2 метра. Въпреки това, следите от кожа по дървото доказали, че са се опитали да се изкачат по дебелия ствол. Какво ги е изплашило до такава степен? Липсват следи от други същества.

В радиус от 600 метра са открити и други три тела, едно от които на Игор Дятлов. Позата му била все едно се е опитвал да се върне към палатката, прегърнал бреза и закриващ лицето си с другата ръка. По другите две тела са открити  следи от кръв и наранявания, но без белези от борба. Очевидно са бягали от някой или нещо и са правили опит да се спасят. Но от какво?

Останалите 5 тела не били открити на този етап и разследването по случая започнало. Първото нещо, което учудило експертите било, какво може да е накара 9 опитни планинари и скиори да напуснат палатката си голи при – 30 градуса и да са бързали толкова, че да я разрежат цялата с ножове отвътре, вместо да отворят ципа? Вещите им били разпръснати навсякъде. Поради липса на логично обяснение разследващите замразили случая до пролетта, когато трябвало да възстановят търсенето на останалите участници в прехода.

Акцията била подновена два месеца по късно, когато снеговете се разтопили. Само на 70 метра от бора с огъня били открити 5 тела, които, вместо да разяснят случая, го задълбочили още.  Те били по-добре облечени, но по телата им са открити множество необичайни наранявания. При едно са установени черепни травми, при други две- тежки контузии в областта на гърдите, а при една от жените липсвал езикът, който бил откъснат до основа. При по-нататъшни изследвания били открити средни нива на радиация по дрехите на жертвите. Отделно последните намерени тела били с разменени дрехи, все едно са бързали в обличането си и не са гледали какво обличат. Разследващите заключили, че смъртта на всички от групата настъпила по едно и също време.
image   image


Предполагаемата хронология на събитията, базирана на всички факти, включително данни от смляната храна в стомасите, е следната: групата се е подготвила за лягане около 19:00ч. местно време, като трагедията се е разиграла между 21:00 и 23:00часа. Тогава „нещо“ или „неизвестно събитие“ кара групата да напусне панически палатката в опит да избяга. Не е ясно дали са изгубили дрехите си по пътя, или са си легнали полуголи, но в крайна сметка телата им са открити оскъдно облечени. Дятлов и приятелите му ясно са знаели, че няма да могат да оцелеят навън в това време. Очевидно това, което ги е изплашило, е била смъртна опасност, за да предприемат подобно бягство. По следите ясно личи, че въпреки първоначалното разпръскване на групата, всички са се събрали около бора, където са намерени първите две тела. Тогава вероятно са си разменили дрехите, но не са се върнали до палатката. Какво е имало там? Двама загиват край бора, застигнати от бялата смърт. Други трима, включително Дятлов, решават да се върнат до палатката, но умират по пътя от хипотермия. Останалите петима решават да търсят друг подслон, но попадат в капан и умират. Въпреки тези обяснения, изкачат още много загадки. Една от които е каква е първоначалната причина за бягството от палатката, защо имат тежки наранявания, защо липсва езикът на едната жена, от къде идва радиацията…

В края на май 1959 година разследването по случая е прекратено, като основното становище  на руските власти е „непреодолима неизвестна сила“. Всички доказателства и документи по случая са изпратени в секретен архив за допълнителен анализ.

Липсата на информация започва да пробужда въпроси у близките на младежите и  независими разследващи формират вероятни хипотези за случилото се. Една от тях включва местното население „менса“, но те били миролюбиви, а и липсват стъпки от други хора. В началото споменах, че другият връх е известен като „планината на мъртвите“. Това име идва точно от мансите, които също са загубили група от 9 души в местността. Затова смятали, че е прокълната и обладана от зли духове.

Друга теория разкрива, че групата е станала жертва на сили, които не са от нашия свят. В подкрепа на тази идея идва становището от друга група, която по същото време се намира на 50 километра от лагера на Дятлов. Те разказват за странни сфери, които са летели в района по това време. Това би обяснило и загадъчните наранявания, както и радиацията. Като доказателство се води един кадър от фотоапарата на планинарите
.image
image

Някои хора предполагат, че скиорите са станали свидетели на таен военен експеримент, който се е провеждал в района. Поддръжник на тази теория е момчето, което се е върнало още първия ден. Когато властите го повикали да разпознае вещите на приятелите си, между тях той открил парчета от военна униформа, странни метални отломки, чифт очила и други предмети, които никога не бил виждал. Телата и органите на приятелите му били изпратени за изследване, но официално становище и документация липсвали. Затова много хора са на мнение, че групата е станала свидетел на тайно съветско оръжие, за което никой не трябвало да знае.

В края на 1959г. случаят е окончателно приключен и засекретен от правителството и всички спират да говорят за него. През 2019 година, или цели 60 години по-късно, руската прокуратура обяви, че възобновява разследването на мистериозните събития по време на фаталната нощ. Представителят на прокуратурата Александър Куреной заявява, че не може да става дума за криминално деяние, но все пак ще разгледат всички 75 различни теории, включително и НЛО. Надеждите на близките са, че скоро мистерията ще се разкрие и най- накрая ще се разбере какво се е случило.

На 11 юли 2020 година руската прокуратура обявява в специално изявление, че причината за смъртта на туристите е лавина в условията на намалена видимост. Според експертизата туристите се прикриват от лавината под скалист хребет, но след това видимостта им е намалена и не могат да открият палатките, които отстоят на около 50 метра от тях.

Членове на експедицията

Име на руски

Рождена дата

Възраст

Причина за смъртта

Игорь Алексеевич Дятлов

13 януари 1936 г.

23

Хипотермия

Юрий Николаевич Дорошенко

29 януари 1938 г.

21

Хипотермия

Людмила Александровна Дубинина

12 май 1938 г.

20

Вътрешен кръвоизлив след гръдна травма

Георгий (Юрий) Алексеевич Кривонищенко

7 февруари 1935 г.

23

Хипотермия

Александр Сергеевич Колеватов

16 ноември 1934 г.

24

Хипотермия

Зинаида Алексеевна Колмогорова

12 януари 1937 г.

22

Хипотермия

Рустем Владимирович Слободин

11 януари 1936 г.

23

Хипотермия

Николай Владимирович Тибо-Бриньоль

5 юли 1935 г.

23

Смъртоносна черепна травма

Семён (Александр) Алексеевич Золотарёв

2 февруари 1921 г.

38

Тежка гръдна травма

Юрий Ефимович Юдин

19 юли 1937 г.

21

Напуснал експедиция на 28 януари поради болест; починал на 27 април 2013 г.



image

 image

image



image




Тагове:   мистерии,   Дятлов,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - Изчерпателна информация за случая ...
13.02.2022 19:34
Изчерпателна информация за случая Дятлов. С течение на времето надеждата, че ще се разкрие какво точно се е случило през този зимен ден се изпарява. Остава си един неразгадан случай, за който има много различни версии. Преди 2 годинио се заинтересувах, но не стигнах до определен извод.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: svetovnimisterii
Категория: Други
Прочетен: 52241
Постинги: 17
Коментари: 7
Гласове: 18
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930