Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2019 21:23 - Призрачните села в България
Автор: svetovnimisterii Категория: Други   
Прочетен: 7378 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 През последните години все повече села обезлюдяват, като някои от тях остват напълно необитаеми. Къщите се заключват и стават жертви на времето. С времето покривите пропадат, прозорците се чупят и така някога прекрастните и пълни с живот къщурки се превръщат в мрачни, призрачни постройки, които са обречени на забвение. В България има няколко такива места, които са обвити в мистерия и легендите за тях могат да ви накарат да настръхнете. 
image

Определено едно от най-призрачните безлюдни села е село Бумалча в близост до Трявна. Там обаче има намесена мистерия, за която хората разказват. Жителите на Бумалча изчезват сякаш за един ден. Когато говорим за изоставени села, повечето хора си представят къщи в руини, съборени колиби, голи стени и никаква покъщина. Ситуацията в Бумалча обаче е различна.Хора, посещавали селото в края на миналия век, разказват, че в къщите имало приготвени за хранене маси,оправени легла и всякаква покъщина. До днес няма обяснение защо всички жители на селото около 1964г. внезапно решават да напуснат къщите си. Къде са отишли, също е загадка. Друг интересен факт е, че днес селото не фигурира на картите, не може да се открие дори и в Google Maps.Ако имате достатъчно авантюристичен дух, местни хора могат да ви упътят.


image






Село Сив кладенец е едено от селата с мрачна история още по турско време. През 1913г. там се случва едно от най-жестоките кланета в по-съвременната българска история. Турските башибозуци събират всички мъже от селото, заключват ги в читалището и го запалват. По време на тези страшни събития загиват 60 души. Иториците го сравняват с ужасните събития от Баташкото клане. Днес има паметник с имената на загиналите. Дали мрачната история или фактът, че няма течаща вода, селото е напълно безлюдно в наши дни. През 1940г. къщите наблоявали 200, а населението се изхранвало от тютюнопроизводство. Имало е дори училище до 4-ти клас.

image

Село Шишенци 
е може би самата дефиниция на призрачност. То не е безлюдно като предишните две, но крие странни истории, които жителите не могат да си обяснат. Някои от тях твърдят, че там е центърът на самодивите и разказват случки от които могат да Ви побият тръпки. Селото се намира на 40км. от Видин, близо до Сръбската граница. То се прочу преди две години с мистериозно изчезналите хора.Само през последните 6-7 години са изчзнали петима мъже, а други двама се връщат и не помнят нищо.Нито за товакъде са били, нито за това живота си преди изчезването. Разследващите не могат да си обяснат какво се е случило, а учените се опитват да създадат теория за събитията. Местните хора обаче са сигурни, че това са самодиви. Страховитите женски призраци от българския фолклор.
Най-точното и кратко определение за самодива е дух на неземно красива, млада жена с дълга коса, бяла рокля и поглед, който може да те замае и дори убие. Те се движат на групи, пеят и танцуват. Старите хора казват, ако видиш самодива, не трябва да я поглеждаш в очите. Песните им били омайно красиви и привличали странстващите хора. Така ги отклонявали от пътя им и ги отвличали. Някои ги убиват, на други им взимат душите и ги оставят живи да странстват по света без цел.
Разказите на местните хора съвпадат до голяма степен с описаното по-горе. Те споделат една история от 70-те години на миналия век, в която овчар от близкото село започнал бързо да губи зрението си. Лекарите само вдигали рамене и не могли да му дадат диагноза и причина за случващото се. Той се отчаял и отишал при баба Ванга (за нея ще ви разкажа в някоя друга статия). Още с влизането си тя го попитала кога е видял самодивите. Възрастният мъж си припомнил, че наистина видял неземно красива жена, облечена в бяло, докато прибирал стадото си. Погледите им се срещнали за секунда. Пророчицата обаче му споделила, че нищо не може да направи, магията им е много силна. Мъжът евентуално ще загуби зрението си. Така и става.
Но да се върнем на историята с изчезванията. Споменах ви за двама, които се върнали без никакви спомени. Един местен разказва следното за случката:
"Двама от тях ги намериха, но не помнеха изобщо нищо. Нито къде са били, нито какво са правили от изчезването до връщането си. После започнаха да разказват странни неща за красиви жени.Мислехме ги за луди, но нещо май наистина се случва в нашето село."
Село Шишенци е свързано и с друга страховита легенда. Жителите на селото твърдят, че след залез слънце започват далечни викове и крясъци. Някои вечери те са по-слаби, но други направо смразявали кръвта.Тези, които не вярват в страшните истории,твърдят,че са чакали, но никой не ги е виждал. Хората споделят, че вечер се затварят и заключват от страх. Легендата разказва, че това са писъците на сватбари, избити по особено жесток начин по време на празненството преди много години. Понеже не са били погребани, душите им още не могат да намерят покой.
Това са само част от мистериите и страховитите разкази на жителите на Шишенци. Със сигурност това е селото с най-много паранормална активност в България.

Ако и вие знаете за някое такова място, споделете в коментарите!




Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: svetovnimisterii
Категория: Други
Прочетен: 52221
Постинги: 17
Коментари: 7
Гласове: 18
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930